Bollnäs MFK´s information till nybörjare
Skolflyg
Radiostyrt modellflyg är en hobby som kan utövas i nästan alla åldrar.Skolflygningen är till för alla som vill lära sig hantera ett radiostyrt flygplan. Skolflygning kan ske med klubbens skolplan eller med "elevens" egen modell. Skolning görs med hjälp av en lärare och en radio med dubbelkommando, som tillåter läraren att när som helst ta över kontrollen av modellen. Klubben har inget fastlagt schema för skolflygning. Istället tas varje elev "om hand" av någon av klubbmedlemmarna som fungerar som lärare. Elev och lärare kommer sedan överens om när skolflygning skall ske. Eftersom klubbens resurser är begränsade vad beträffar tillgängliga lärare och flygplan, kan det beroende på antalet nybörjare bli viss väntetid för skolflygning. Om Du är intresserad av att börja radioflyga, är Du välkommen att ta kontakt med oss. Enklaste sättet är att besöka fältet och tala med någon av klubbmedlemmarna, eller ta kontakt med någon av kontaktpersonerna som finns på hemsidan. Klubben har utrustning för skolflygning, så det är inte nödvändigt att skaffa egen utrustning för att lära sig hantera ett radiostyrt flygplan.
Kostnaderna för att utöva vår hobby
Vilka investeringar behöver Du göra om Du passerat "prova på" stadiet och bestämt Dig för att börja radioflyga på allvar? Om Du vill börja med motorflyg behövs självfallet en modell, en motor och en radioanläggning. Beroende på om Du väljer elmotor eller förbränningsmotor behövs lite olika tillbehör såsom startbatteri och startmotor till förbränningsmotorer eller drivbatteri och laddningsaggregat till elmotorer. En grov uppskattning är att minimikostnaden för att komma igång med motorflyg ligger runt 4.500-5.000 kr om Du köper ny utrustning. Av denna kostnad är en del att betrakta som engångskostnad, så om Du vill satsa på ytterligare en modell kommer en del av utrustningen i grundinvesteringen (exempelvis radiosändare och startutrustning) att kunna användas även till den. Om Du sedan undviker haverier, så är den löpande kostnaden för vår hobby relativt låg.
Förslag på nybörjarutrustning
Modellen
Vi anser att den första modellen bör vara en högvingad modell, så kallad trainer, i mellanstorlek. En högvingad modell är självstabil på ett annat sätt än en lågvingad, eftersom modellens tyngd "hänger" under vingen och strävar efter att hålla den rättvänd. Det här gör förstås att ryggflygning med en trainer inte är någon höjdare, men nu skall vi först lära oss att flyga rättvänt, eller hur? Med mellanstorlek på modell menar vi att den är avsedd för en motor med en storlek på ca 6,5 ccm.även betecknad som 0,40motor. Modellen är då tillräckligt stor för att inte vara allt för vindkänslig. Utrymmet i modellen är också stort nog för att radioinstallationen skall bli enkel. Det finns många olika Trainer modeller som lämpar sig bra för nybörjaren. Om du vill ha tips är du välkommen att kontakta klubben.
Radion
Radioanläggningen är en investering som Du kommer att ha glädje av under många år. Om Du bygger flera modeller, behöver Du inte köpa en komplett radioanläggning för varje modell. Erfarenhetsmässigt vet vi att det på sikt lönar sig att satsa på rejäla grejor som det går att växa i. En motormodell av trainertyp styrs normalt med 4 funktioner. Sidroder, höjdroder, skevroder och throttel ("gasen"). Den radio man köper skall alltså ha minst 4 kanaler. Den dag man köper en andra modell är det en fördel om radion kan hantera flera uppsättningar med inställningar, så kallade modellminnen. I modellminnet lagras för respektive modell inställningar för servoriktning, storlek på utslag mm. Detta gör det enkelt att använda en radiosändare till flera modeller. Liksom i fallet med modellen så finns det ett stort utbud av radioanläggningar och om du vill ha hjälp så kontakta klubben.
Motorn
Det finns en handfull bra bruksmotorer i 6,5 ccm klassen på marknaden. Priset varierar från ca 800 kr upp till det dubbla. Vanliga fabrikat är OS, Irvine och Magnum.
Övrigt
Vad behövs mer än modell, radio och motor? Bränsle förstås, samt för att få igång förbränningsmotorn behövs glödström. Om man är rädd om fingrarna kan det också vara bra att ha en startmotor. Det finns "startpaneler" med uttag för startapparat och glödströms-klämma att köpa i hobbyhandeln. Dessa drivs vanligen av ett 12 volts batteri. En enklare uppsättning av verktyg kan det vara bra att ha med sig till fältet. För att transportera utrustningen kan en "fältbox" med plats för de nödvändigaste prylarna vara bra. Varför inte bygga en själv?
Medlemskap i Bollnäs Mfk
Om Du bestämt Dig för att bli medlem i Bollnäs Mfk, anmäler Du ditt medlemskap via mail eller också tar Du kontakt med vår kassör David Eriksson genom att sända ett meddelande under "Bli medlem" på hemsidan.
Länk till Pilotskola www.rcflygskola.se
www.rcflygskola.se/Pilotskola.htm |